Arrangör:

Stallarholmens Musteri

Stallarholmens Musteri

Det lilla lokala musteriets prägel, dit alla kunder är välkomna med sina äpplen - såväl små som stora mängder.

På Ullunda gård planterades omkring 1915 hundra frukt- och bärträd. Äpplen, päron och körsbär skickades med båt till Stockholm och såldes bl a på Hötorget. Det var ett bra komplement till det traditionella, gammaldags jordbruket, som inte var så stort.

I slutet på 1950-talet hade importen av frukt och grönsaker från andra länder tagit fart. Man kunde inte hålla konkurrenskraftiga priser och dessutom var den importerade frukten både ''spännande'' och mera hållbar (hårdare besprutad).

Under 1960-talet gav äppelträden fortfarande rikliga skördar, som det var svårt att hitta avkastning för.

Förhållandet var detsamma på många andra små bondgårdar. På den tiden var också villaträdgårdarna stora och de flesta hade dignande fruktträd.

Stallarholmens Musteri startades av Tage Selegård 1965. Först i liten skala och med ganska tungarbetade verktyg. Man gjorde äppelmust inte bara av gårdens egna äpplen, utan också av andras.

Verksamheten har sedan successivt vuxit och arbetsredskapen har blivit modernare, men vi har fortfarande kvar det lilla lokala musteriets prägel, dit alla kunder är välkomna med sina äpplen - såväl små som stora mängder.
Sedan 1995 drivs musteriet av Tages tre barn - Sten Selegård, Birgitta Selegård och Inga Selegård Olsson. Vi håller öppet under lördagar och söndagar från slutet av september till några veckor in i oktober.

Var är Stallarholmens Musteri aktiv?

Grn-pushpin Kommande evenemang.

Red-pushpin Redan genomförda evenemang.

Kontaktinfo