Warning_sign
Det här evenemanget har redan varit.

MorotsWorkshop

Mat & dryck

Onsdag 11 februari 2015 klockan 11.30–13.00 i Strängnäs kommun

3 luncher med utveckling av den nya, gröna, nära maten

Anmäl dig/köp biljett ...

Vad kan vi göra av moroten? Smakar en morot alltid likadant?

3 luncher med utveckling av den nya, gröna, nära maten. Den här gången med moroten i
fokus. Alla råvaror kommer från, eller skulle kunna komma från trakten och är de
säsongen erbjuder.

Ulla Troeng handleder och Den nära matens vänner arrangerar.

I Biohusets kafé 11, 18 och 25 februari kl 11.30 – 13.00.

Kostnad för varje Workshop om 3 gånger är 600 kr.

Betalas till konto 564 613 158-0 Sparbanken Rekarne clearingnummer 8270-1.
Max 10 deltagare!

Anmälan och frågor till Den nära matens vänner, Bie Seipel, bie.seipel@gripsholmsfabrik.se,
0708-29 19 95

Bakgrund till morots- och rödbetsworkshops i Biohuset våren 2015:

Den nära matens vänner arbetar för behovet av en hållbar matutveckling där vi bygger maten på grönsaker och har kött och fisk som tillbehör. Vi arbetar för att råvarorna ska produceras så nära oss som möjligt.

Vi kallar det här projektet Den nya, gröna, nära maten. Vi har satt upp enkla ramar för den. De är en vardagsvariant av de som krogarna Noma i Köpenhamn, Fäviken i Jämtland och Fratzén i Stockholm utvecklar inom ramen för Den nya nordiska maten. För oss handlar det både om smak och hållbarhet. Vi vet inte hur klimatet kommet att
påverka våra möjligheter att få fram råvaror när det blir t. ex. översvämmningar och ras.

Det här handlar alltså om vardagsmat. God och enkel att göra.Alla ingredienser/råvaror ska ha sitt ursprung i trakten (jfr Bondens egen marknad)
Råvaror kan vara vilda eller odlade, hemodlade, plockade i skogen eller köpta i butik. Kött och fisk från trakten.

Om en produktion inte för tillfället finns av de grönsaker eller frukter man önskar kan man välja i affären sådana som skulle kunna odlas eller växa i trakten.Det viktiga är att vi kan laga riktigt god mat av det som är möjligt att producera här och att vi lär oss att gilla den.Utgångspunkter för maten är säsong och att val av maträtt sker vid
inköpstillfället eller när man plockat något i landet eller i skogen. Först: Vad finns det just nu? Sedan: Vad kan jag göra av det?

Tillägg kan göras av sådant som man konserverat eller fryst själv av lokala råvaror eller köpt inlagt eller tillagat av lokala råvaror från lokal producent.
Inspiration får hämtas från hela världen men alla råvaror ska komma från trakten och Sverige.
Salt tillåts som smaksättare. Socker och ättika/ vinäger ska vara producerat i Sverige. Övriga smaksättare ska komma från trakten.

Målet är att få fram ett antal grundrätter som sen kan varieras i det oändliga.Grundrätterna ska också få egna, unika namn som pytt-i-panna, hommus,
pölsa mm.

Målet med arbetet i matverkstäderna är att få fram en produktion av lokala råvaror, främst frilands-odlade grönsaker som nu inte finns i hela Sörmland ochbara i begränsad omfattning i hela landet. En lokal grönsaksproduktion som också skulle kunna ge många jobb på landsbygden. Vi vill att det ska vara lätt att få tag på lokala råvarorna och att de finns i våra mataffärer.

Pris: 600 kr för tre gånger

Anmälan: Anmälan och frågor till Den nära matens vänner, Bie Seipel

Plats: I Biohusets café i Mariefred

Adress: Nygatan 18, 647 30 Mariefred, Sverige

Latitud/longitud: N 59°15.7' O 17°13.172'

Google Maps för platsen
Spara i din Outlook eller kalender Kontakta Fler evenemang i samma kategorier