Warning_sign
Det här evenemanget har redan varit.

Galopp genom Mälaröarnas forntid

Föreläsningar

Lördag 23 februari 2013 klockan 14.00–16.00 i Ekerö kommun

Föreläsning om mälaröarnas forntid med fördjupning i vikingatid

Alsnu vikingar startar året med två inspirerande timmar fyllda av intressanta tankar av och med arkeolog Andreas Forsgren.

Först en kort sammanfattning över Mälaröarnas forntid och sedan en fördjupning i vikingatid.

Vad är det där för stora gravhögar ute vid Munsö och när är de anlagda? Var på Mälaröarna bodde man främst under bronsåldern?

Den där vackra runristningen ute på Färingsö, varför gjordes den? Vad är det för sorts fornlämningar jag hört talas om ute på Helgö? Ruinerna i närheten av Adelsö kyrka, vad är det för något egentligen?

Sådana saker tar Andreas upp. Självklart finns det också tid att ställa frågor, kanske om någon fornlämning man har i närheten av sin bostad! Det var själva galoppen.

Den andra delen av föredraget kommer att handla om vikingatiden. En oerhört dynamisk tid i Skandinaviens förhistoria.

Mälaröarna håller något av en särställning i Skandinavien under vikingatiden, inte minst med Birka på Björkö. Men det finns oerhört mycket mer intressant från vikingatiden här ute än "bara" Birka.

Även här kommer Andreas att berätta lite om det fantastiska fornlämningsbestånd - gravhögar, runristningar, gårdslämningar - som finns från vikingatiden här ute och självfallet även berätta en del om samhället i stort på den tiden. Vad hade man för kläder? Vad åt man? Hur vet arkeologerna det, och går det att exemplifiera med föremål från Mälaröarna?

Utöver föredraget så kommer också medlemmar ur vikingabandet Medvind att underhålla med musik inspirerad av vikingatida och medeltida toner! Medvind uppträder från ca kl 13.40 samt i pausen ca 14.45, föredraget börjar kl 14.00.

Pris: 50 kronor per deltagare.

Plats: Erskinesalen, biblioteket, Ekerö Centrum.

Adress: Mälarö torg, 178 30 Ekerö, Sverige

Latitud/longitud: N 59°17.435' O 17°48.729'

Google Maps för platsen
Spara i din Outlook eller kalender Kontakta Fler evenemang i samma kategorier