Warning_sign
Det här evenemanget har redan varit.

Familjevisning - fornlämningar & sagor

Guidade turer & visningar

Söndag 29 juli 2012 klockan 13.00 i Ekerö kommun

Guidetur i Helgös fornlämningsområde med fornsagor

Under de allmänna turerna tar jag er med på en guidetur i fornlämningsområdet och berättar om forntiden på ön med början i bronsålder, genom äldre järnåldern och in i vikingatid - blandat med härliga fornnordiska myter och sagor.

Kulturlandskapet är inte helt lätt att se vid första ögonkastet, men här finns bl.a. många fina husterrasser, gravar och delar av en fornborg. Många spännande och internationellt kända fynd har gjorts på ön av långväga import från bl.a.romarriket, samt lämningar efter en inhemsk hantverksproduktion, som fått sin spridning runt hela Östersjöområdet.

Platsen har tolkats på många sätt och under turen får ni ta del av olika forskares syn på platsens olika funktioner för handel, hantverk och kult – som centralplats eller som ett småskaligt samhälle under järnåldern. Religion och myt går hand i hand med politik och vardagsliv därför är också de fornnordiska sagorna och myterna en viktig del i förståelsen av forntidens människor, som en gång levde och verkade här.

Det behövs ingen förbokning - dyk bara upp! Mejla eller ring gärna om ni har frågor, önskemål eller funderingar kring Er utflykt, parkering, fika eller picknick!

Plats: Turerna utgår från Helgö fornlämningsområdes parkeringsplats.

Adress: Helgövägen 1, 178 54 Ekerö, Sverige

Latitud/longitud: N 59°16.548' O 17°42.281'

Google Maps för platsen
Spara i din Outlook eller kalender Kontakta Fler evenemang i samma kategorier