Warning_sign
Det här evenemanget har redan varit.

Aptitrundan

Aptitrundan – Under en dag i september har du chansen att uppleva det bästa av sörmländsk mat!

Mat & dryck

Söndag 11 september 2011 klockan 10.00–16.00 i Strängnäs kommun

Under en dag i september har du chansen att uppleva det bästa av sörmländsk mat!

Årets Aptitrunda i Sörmland söndagen 11 september varar i sex timmar mellan 10-16. Det kan tyckas som en evighet. Nästan en hel dag. Men med erfarenhet från förra årets runda vet vi att man hinner mindre än man tänkt sig. Att flytta sig mellan platser tar mycket tid.

Avsikten är självklart att var och en gör sin egen runda men här får du några förslag hur du kan tänka som kan vägleda ditt vägval. Börja med det du är mest intresserad av så hinner du åtminstone med det! Här får du en överblick och sen kan du läsa förslagen!

http://www.matkluster.se/nyheter/64219/Hitta%20dina%20egna%20godbitar%20i%20Aptitrundan

Du bor i Sörmland i någon kommun som har flera producenter som deltar. Gör en runda i ditt eget universum. Kartan och deltagarlistans kommunindelning hjälper dig att hitta.
Bröd är din passion

Ta bröd som startpunkt för din runda! Hellmanska gårdens stenugnsbageri i Nyköing i söder, Warbro kvarn och Näsets vedugnsbageri i Katrineholmstrakten i väster, Bakeriet och Kjula hembageri i Eskilstuna i nordväst och Printz bageri i Stallarholmen i nordost är alla spännande platser som bjuder på både visning av produktionen, provsmakning och säljer sina härliga bröd och skorpor. Dessutom kan man fika gott hos alla. Hos Hellmanska gården kan man dessutom äta Sörmlands mest ambitiösa, härliga närproducerade mat.

Kjula hembageri är alla gluten- och laktosallergikers naturliga plats. Här kan alla fika och festa på mackor och kaffebröd utan risk för allergichocker.

Printz bageri i Stallarholmen har Sveriges näst största vedugn. Något att uppleva för de som är intresserade av den tekniska sidan av brödtillverkning och för de som undrar om det gör nån skillnad med vedugnsbakat eller stenugnsbakat. Näsets vedugnsbageri är också en härlig plats för detta test.
Hem till gården

Vem har inte drömt om en egen gård? Vill du uppleva vad man kan göra av en mindre eller större gård när det gäller matproduktion? Här finns allt från oerhört populära Ändebols gård med butik och café, titt i växthus och fårklippning, ullspinning mm till Äleby Gård med vilthägn och jakt, viltslakteri och butik för viltkött, hisnande vackert belägen på Sveriges största insjöö. På Kvarnkärrs gård kan du göra en rundvandring på gården tillsammans med Niklas Enberg som berättar den värdefulla historien om att odla biodynamiskt och hos Lena Sjölander på Skena gård kan du titta på alla djuren och rida på ponny. Djur att uppleva finns också på Rinkeby struts & kalkon där du också kan smaka på gårdens fantastiska strutsäggsglass! Alla gårdarna är drömställen för barnfamiljer!
Kött- och korvfantasternas mecka

Sörmland håller på att utvecklas till ett sant Mecka för alla karnivorer (köttätare). I Eskilstuna finns Sveriges bästa charkfabrik – MälarChark – som har en av sina sällsynta öppna visningar av fabriken. Om du inte vet hur riktig Wienerkorv kan smaka så pröva Mälarcharks! Dit har också Rekarnakött flyttat för Aptitrundan. Rekarnekött är tre gårdar som säljer sitt eget ängsbetade och välhängda kött direkt till stora livsmedelshandlare. De levererar också kött till Mälarchark. Här kan du smaka på och köpa deras egna hamburgare. Mälarcharks korvar säljs via vanliga mataffärer. Du hittar dem i korvhyllan.

I Stallarholmen hittar du den senaste sensationen – Köttbutiken Millert och Dahlén. En riktig gammeldags köttbutik fast alldeles ny. Med välhängt marmorerat kött från utvalda gårdar. Egenproducerade korvar och eget rökeri. Egenproducerat lammkött, korvar, patéer, leverpastej och fond av utsökt slag, gör också Elisabeth Aschan och Johan Lundgren på Molstabergs Lamm, Molstabergs säteri. Frossa i deras gårdsbutik!

Rinkeby struts & Kalkon på Rinkeby gård är självklart ett ställe för all älskare av kalkonkött och Vreta Viltslakteri på Lilla Stentorp i Vrena är en spännande plats för alla som älskar viltkött. Det viltslakteriet är en sydlig motsvarighet till Äleby gård i på Selaön i norra Sörmland. Två ställen som med stor möda byggt upp godkända slakterier för vår vilda matresurs. Något som kräver stor kunskap och en rejäl dust med myndigheterna.

Egna kött- och charkprodukter finns också på barnparadiset Skena gård.
Sällsyntheter i Sörmland

Ostar som smälter i munnen och om du har tur – hemkärnat smör. Det kan du smaka på och köpa hos Sveriges kunnigaste ostmakare Claes och Kerstin Jürss på Jürss Mejeri i Flen. Den som inte smakat på Sörmlands ädel måste helt enkelt besöka dem!

På Aptitrundan kör de flesta bil och kan inte dricka alkohol. Många dricker inte heller alkohol. Slow Food Sörmland bjuder därför på provsmakning och försäljning av drycker från Finnesserna och Printz bageri med ”massor med smak och 0 alkohol”. Finessernas drycker är Mathias Dahlgrens alkoholfria alternativ. Sörmland kan!

Varmrökt regnbåge och om du har tur alltmer sällsynta delikatessen rökt siklöja hittar du på HB Sjöbris vid bron i Stallarholmen! Hugo och Lena Rundberg har lång erfarenhet av utsökt rökt fisk!
Flera på samma ställe

Om du inte vill dra runt så mycket men ändå smaka på flera företag så välj Gula industrihuset i Stallarholmen där tre aktörer håller till och Sjöbris och Äleby ligger på nära håll. Eller Eskilstuna stad med MälarChark, Rekarnekött och Bakeriet och med Kjula hembageri inom räckhåll.
En matraka genom Sörmland

För alla som kommer via Järna är det enkelt att först landa i Mölnbo hos Molstabergs Lamm för att sedan dra vidare till Jürss mejeri i Flen och Warbro kvarn strax utanför. Sedan kan matrakan genom Sörmland lämpligen avslutas hos Näsets vedugnsbageri utanför Katrineholm.

Plats: På 19 platser samtidigt i Sörmland, bland annat i Gula industrihuset i Stallarholmen.

Adress: Brogatan 21, 645 61 Stallarholmen, Sverige

Latitud/longitud: N 59°21.566' O 17°12.408'

Google Maps för platsen
Spara i din Outlook eller kalender Kontakta Fler evenemang i samma kategorier